DIT VALG AF MEL
I vores blogindlæg om ´Tips til din pizzadej´, går vi lidt mere i dybden med råvarerne, men vi kan ikke understrege nok, hvor vigtig dit valg af råvarer er. Gør du det halvt, så får du også den halve oplevelse - men det betyder jo ikke at 100% oplevelse er 100% sværere....
Når det var melet...
De små stykker i melet er det der sammen med glutenindholdet giver den sprøde skorpe og den helt rigtige krumme.
Se vores indlæg om indgrediendernes evner lige her >>>
NÅR DU BLANDER INGREDIENSERNE . . . .
. . . så bland aldrig salt og gær direkte sammen. Det er der en helt speciel grund til.
Gær er nemlig en levende oranisme og tilsætter du salten direkte i gæren (i stedet for at blande den i melet), så vil du opleve din dej ikke hæver som den burde.
Vi anbefaler at du opløser gæren i vandet, tilsætter fx. olie, sukker, mel eller hvad din opskrift foreskriver og deriblandt (fx. i melet) tilføres salten. Så er du på den sikre side :)
OLIE
Mange opskrifter bruger olie i deres dej. Det er der en god grund til. Det er med til at skabe en rigtig god smidighed i dejen.
Så lad endelig olien blive, hvis der er mulighed for det
NÅR DU ÆLTER ER DET VIGTIGT AT . . .
. . . du bruger tiden på at ælte den ordentligt. en pizzadej skal arbejdes med og æltes helt sammen. Nogle gør det i hånden andre på røremaskine. I hånden så skal du bruge lidt knofedt, men det er det værd. Ælter du på maskine, så vil det tage omkring 10-15 minutter alt efter mængden af dej, hastighed på maskinen samt om du bruger den rigtige krog.
En dej er færdig æltet når den er elastisk og smidig, ikke hæænger ved skålens kant eller dine fingre.
HÆVNING
En pizzadej bliver allerbedst, hvis den får lov til at langtidshæve i køleskabet natten over fordi gærcellerne får god til til at arbejde og dermed danner flere smagsstoffer og dejen bare smager af mere.
Hvis du starter i god tid inden weekendens gæster (den tager ikke lang tid, men skal hæve over lang tid), så se lige denne autentiske opskrift på pizzadejen >>
KUGLE OP - klargøring til pizzadejskugler inden hævning
Når din dej er færdigæltet, så sørg for at ´bolle den op´som man siger. Det vil dige at du nu gør klar til det antal pizzaer du vil lave. Har du lavet dej til 4 pizzaer, så skal du bolle 4 klumper op.
Det gør du ved at folde klumpen ind under sig selv, så den bliver rund. Ikke noget med at trille den som du gør ved mormorbollerne til børnefødselsdag. Nix. Vi skal helst beholde gluten og luft i dejen.
Du kan med fordel tage en plasticbøtte til hver dejklump til at lade dem ligge i frem til du skal bruge den. I stedet for at lægge dejen ned i bøtten, så lægger du bollen på låget og sætter selve bøtten hen over. Når du så skal bruge din dejlump, kan du bløt løfte bøtten af og vippe den af låget. Så rører du ikke for meget ved dejen.
TIP: Hvis du lader din pizzadej langtidshæve i køleskabet, så kan du med fordel tage den ud en times tid før, du skal rulle den ud. Det giver dejen tid til at temperere sig, så gærcellerne ikke får et chok, når de kommer i ovnen.
INGEN KAGERULLE i pizzabagerens køkken tak
Når du har ladet din dej hæve og du er klar til at skulle lave pizzaer, så skal fingrene i dejen. Punktum!.
Ingen kagerullle tak. Når du bruger en kagerulle så presser du alt luften (som du i øvrigt i de indledende runder har kæmpet for at få ind i den) ud. Hvis du presser luften ud, så får du heller ikke de berømte lufthuller, som en god pizza besidder.
FYLD
Yes, så skal hele familiens yndlingsting på og helst på samme tid - NEJ!
Som en ægte italiener, så går vi efter ´jo mindre, jo bedre´- aller helst kun 3-4 ingredienser. En bundsmag i form af tomatsovs eller ostecreme. Kartofler og rydderier. Thats it. Ikke for meget. Det bliver vådt og sjasket og alt den gode energi du har lagt i dejen, bliver smadret af iveren efter at gøre alle spisende glade på samme tid.
Ærligt - prøv en helt almindelig magaritha og du vil opleve den smager FANTASTISK, fordi du har lavet dejen til perfektion og den er lavet i en pizzastenovn.
BAGNING
Med en Pizzaovn fra pizzastenovn.dk går bagningen som en leg. Du skal blot tænde op som du plejer. Er du i tvivl eller vil inspireres, så se vores oplæg om optænding i pizzastenovn her >>
Lad ovnen gå til omkring 350 grader og så er du klar til at bage.
Ved disse grader må du forvente en bagetid på omkring 1 minuts tid.
Du kan med fordel vende den halvvejs, hvis du synes varmen er større bagers i kammeret.
TIP: Hvis du lader din pizzadej langtidshæve i køleskabet, så kan du med fordel tage den ud en times tid før, du skal rulle den ud. Det giver dejen tid til at temperere sig, så gærcellerne ikke får et chok, når de kommer i ovnen.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.