Italienske Antipasti med frugt

oprettet d.

Italienske Antipasti med frugt

 

Forord :

Klassiske italienske antipasti er baseret på kold kød fx. skinke, salami, bresola, coppa og culatello serveret med pickles eller grøntsager i olie. Det kan for eksempel være små artiskokker, champignoner, sylteagurker elller syltede løg. 
I norden kan vi have tendens til at tage det et stykke længer og servere rejer, fisk og skaldyr osv. Det er ikke traditionelt italiensk, men det dufter lidt af det. For vores skyld gør det ikke noget. 

I sommerhalvåret, kan vi godt ønske os lidt lettere retter. Her sværger vi i norden til den traditionelle kombination af lufttørret skinke og melon eller lufttørret skinke og figner. Især melonen med skinke er en autentisk og lækker italiensk kombination som de ynder at servere både i hjemmet, men også på restauranter. Skal den bestilles i Italien går den under navnet ´Prosciutto e melone´. 


 

Antipasti der serveres sammen med drinks eller før man sætter sig til middagsbordet, er noget helt andet. 
Her er det praktisk og fornuftigt at vælge små retter der kan hånteres med fingrene og typisk spises i en mundfuld. Det kan for eksempel være kanapeer, forskellige slags vandbakkelser og pizetter (en slags minipizza). 

Antipasti skal altid serveres og nydes i begrænsede mængder, så der også er plads til selve middagen ...

 

Lufttørret skinke, kogte og røgede skinker, regionale salamier, små cacciatorepølser, coppa og soppressata, bresola (tørret, saltet oksefilet) og mortadella (pølse) - de kan allesammen serveres med frugt, inklusiv eksotiske frugter og udgør i vores optik de mest delikate antipasti, som du kan servere som tilbehør til middagen eller før, sammen med drinks, blot skåret i mindre stykker, så de passer med en mundfuld ...

 

... og hey, så er det jo bare en super dejlig fordel, at disse kan klargøres i god tid, så du ikke skal stå og stresse med det inden gæsterne kommer :) 

 

 

Her er lige lidt autentiske bud på antipasti med frugt: 

 

 

LUFTTØRET SKINKE OG FIGEN 
Figner kan både være grønne og sorte, men de skal være modne. De serveres skrællet og skåret i stjernefacon, så de også er flotte at se på. En mild skinke er bedst til denne ret. 

 

LUFTTØRRET SKINKE OG ANANAS 
En delikat kontrast - salt og sødt. 
Ananassen skal være frisk, skrællet og skåret i skiver. 

Psssttt..... ved du godt, at du kan se om en ananas er moden og lækker ved at rive i dens blade foroven. Sidder de godt fast, så er de ikke spisemodne endnu. Men falder de let af, så er den klar og du er sikker på den smager dejligt sødt. 

 

LUFTTØRET SKINKE OG MELON 
En rigtig klassiker - og også brugt meget her i norden. 
Det er helt klart den mest populære antipasto bland italienerne, som nu er udbredt til hele verden. 
Melonen skæres i både. Fjern helst både skal og kerner, så den er lige til at hapse. Vikel lidt skinke rundt om stykket af melon og haps, spiseklar. 
Til denne kan du både bruge en mild og en stærk skinke - det er alt efter temperament, hvad der bruges. 

 

KOGT SKINKE OG KIWI 
En delikat kombination, både hvad angår smag og farve. 
De skrællede kiwifrugter skrælles og sinke vikles om

 

BRESOLA MED OLIE OG CITRON 
En time før servering skæres bresolaen i papirstynde skiver, dryppes med olivenolie og citronsaft og krydres med salt og peber. 
Nogle tilfører også friske krydderurter, men vi synes det er lidt en skam, da bresolaen forenes så lækkert og stilfuldt med olien og citronen. Men igen - alt efter temperament. 

 

BRESOLA OG GRAPE 
Pak både af pillet grape ind i små stykker af brasola og luk det sammen med en cocktailpind. 
Kombinationen har en dejlig frisk smag. Her er det virkelig lækkert med et godt glas vin til.:
 

Se også vores vinguide til antipasti lige her >>

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar