Det italienske køkken

oprettet d.

Det italienske køkken

 

At lave mad i italien, er ikke noget der bare skal overståes - nej det er faktisk en gansk alvorlig sag. 


Mad og madlavning er et af de fineste udtryk for italiensk kultur - herigennem kommer både historie og traditioner til udtryk. 
Det er ikke kun generationernes forfining der er på spil, men også mål og proportioner samt balancen mellem foreningen af forskellige elementer er essentielt. 

Italienernes kogekunst blander ældgammel tradition med moderne fornyelse og udvikler sig hele tiden. Det mærker vi også her i norden, hvor vi for alvor har taget den italienske kogekunst til os. Mange tilpasser den de nordiske forhold, andre sværger til de helt originale opskrifter, som man måske har fået sig tiltusket. Vigtigst af alt er, at alt italiensk mad - heriblandt også pizzaen er så autentisk som overhovedet muligt. 

Hvorfor ? 

Fordi når vi skaber det autentiske (som for eksempel en pizza i en pizzaovn), så skaber vi middage med det familiære omdrejningspunkt. Et måltid er ikke blot at blive mæt, nej det er lang mere end det, det er omdrejningspunktet for den familære hygge og nærvær.

Både rustikt og sofistikeret italiensk mad er traditionelt baseret på udsøgte, friske og årstidsbestemte råvarer. Det er en af de vigtigste grunde til, at italiensk mad varierer så meget fra region til region, ja selv fra landsby til landsby. Her er det vores overbevisning, at når du laver mad i din pizzaovn, at du bruger så friske råvarer som overhovedet muligt - det er selvfølgelig ok at gå på kompromis, men har du tid/overskud/lysten og energien, så anbefaler vi helt klart, at du bruger årstidens råvarer og skaber dig smagsoplevelser her ud fra. Når du bruger årstidens råvarer, så mærker du det traditionelle bliver en del af dit køkken og det kan i særdeleshed noget.

Pssssst ... det tager ikke nødvendigvis længere tid at bruge årstidsbestemt råvarer - tvær imod. Det er faktisk ofte lettere fordi forarbejdningen af disse råvarer ikke er særlig stor grundet friskheden. 

Alt skal ikke nødvendigvis være småt og forfinet for at smage godt. Rustikt, autentisk og årstidsbestemt er mindst lige så lækkert, som den helt rigtige rørte mayonnaise med hundredevis af ingredienser. 
Det er det en pizzastenovn kan tilbyde dig: AUTENTISK og nærværende madlavning på alle tider af året. 

Nordpå i Italien er det italienske køkken baseret på (grundet deres mange køer og mælkeprodukter) smør, kød og parmesan. 

Sydpå i Italien mødes du mere olivenolie (ekstra-jomfru naturligvis), modne tomater, vidunderlige auberginer og friske fisk. 

Det italienske køkken er baseret på de landlige traditioner og afhænger i høj grad af det store udvalg af ingredienser, som kan dyrkes. 

I italienske familier fejrer man stadig festlige lejligheder hjemme og med fem-retters menuer : 

  1. Antipasti
    Se vores opskrift på Antipasti med frugt her >>>
  2. Forret
    Se fx. vores lækre Bruchetta med tomat lige her >>
    Se fx. vores lækre pizzadej lige her >>
  3. Hovedret med grøntsager 
    Se vore bud på en pollo alla Ratatouille lige her >>
  4. Ost 
    Se vores inspiration til lækre oste lige her >>
  5. Dessert 

Det er rækkefølgen for en autentisk familiefejring, hvor der er fuld smæk på hygge og nærvær. 
Vi giver også her på bloggen vores besyv til ovenstående retter, så tage jer endelig god tid til at surfe lidt rundt og se på vores anbefalinger. Vi har enkelte opskrifter som ikke laves i pizzaovnen. 

Til dagligt er retter som fx. lasagne, pizza eller ribollita rigeligt til at tilfredsstille selv den største appetit. Den store variation i retterne giver italienerne mulighed for at tilberede et lækkert måltid, både når de vælger at stå hele dagen i køkkenet og fremstille fantastisk brodetto marchigiano (fiskesuppe lavet på mange forskellige slags fisk og skaldyr), og når de går hjem og laver en enkelt, men autentisk portion spaghetti agalio olio e peperoncino (spaghetti med hvidløg, olie og vchili) fire ingredienser, der aldrig mangler i et italiensk køkken. 

Autentiske retter er ofte baseret på nogle få, enkelte ingredienser. Det, der får dem til at smage dejligt er, at folk gennem århundreder har arbejdet sig frem til den helt rigtige blanding af smagsindtrykkene. Tag for eksempel en pizza - en lækker stenovnspizza. Her arbejder su med en tynd bund og sprød skorpe med en god krumme. Begynder du at fylde for meget på denne, vil du med garanti få en blød og ikke ´spisevenlig´bund, hvor oplevelsen bare ikke stemmer overens med hvad en pizzaovn kan tilbyde dig. 
Vi har her på bloggen et bud på flere forskellige pizzabunde, som du med garanti får succes med: 

Vil du have en opskrift på pizzabund direkte fra vores italienske kok, så tag lige og fang opskriften her >>>

Eller . . .

. . .  er du til Napolitansk pizza, så prøv eventuelt vores sikre opskrift på napolitansk pizza lige her >>>

Og så husk lige vores lækre pizzasovs til >>>

 

Indimellem får man indtryk af, at italienere lærer at lave mad før end at de lærer at gå og deres dygtighed indenfor den italienske kogekunst går i arv fra den ene generation til den næste. 

Perfektionen i det italienske køkken er blevet udviklet gennem århundreders testarbejde i familiekøkkenerne. 

Det skal du også. Du skal i gang - du skal smage, mærke og opleve det italienske køkken. 
Der er ikke andet for, end at starte med at prøve retter af. Er du ikke så velbevandret i et køkken, så start med de mere overskuelige retter og prøv dig frem indtil du får mere og mere blod på tanden - for det bedste ved det italienske køkken er, at det er ikke gjort mere besværligt end nødvendigt. Simpelt køkken må her være nøgleordet. 
Er du mere mand mand med mand på og skal bare være den der ´styrer grillen´så kan vi klart anbefale at tage et kig på disse pizzastenovne, som i særdeleshed lader dig være grillmester og ikke kun en pizzaspade. 

Og må vi lige tilføje, at hjemme hos os er det altså lige så meget ´Mutti´ som tænder op og laver mad i ovnen, som det er ´pappi´- men aller mest elsker vi når det er et fælles projekt, hvor vi alle 6 i familien er samlet om det. Det er jo i særdeleshed det som det handler om: Nærvær, oplevelse, et godt glad vin og ro - ro til familiær fordybelse, gode snakke og ingen forstyrrelser. 

 

Held og lykke med dit italienske projekt :) 

 


 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar